Piotr Koj

Blog

Bytomskie dożynki

21 września 2013
Możliwość komentowania Bytomskie dożynki została wyłączona

Przynieśliśmy chleb chrupiący pachnący polem
Wypieczony z pierwszej mąki białej
Wyrośnięty w starej dzieży
Niech smakuje wszystkim
I niech będzie zawsze świeży
Połamiemy go w kawałki posypiemy solą
Niech to będzie nasz opłatek
I zawita w każdym domu
Niech przyniesie nam dostatek
Boży owoc pracy naszych dłoni
Jak co roku w Stolarzowicach podtrzymywana jest piękna tradycja dożynek. I choć w Bytomiu gospodarzy coraz mniej, to ci, którzy nadal uprawiają ziemię i my wszyscy, którzy korzystamy z płodów ziemi, mieliśmy okazję podziękować za żniwa, za plony, za dar pracy. Dziękowaliśmy w trakcie uroczystej Eucharystii, a naszą radość wyraziliśmy w czasie wspólnej festynowej zabawy. Dla mnie najpiękniejszym momentem jest  dzielenie się poświęconym chlebem z tegorocznego zboża. To łamanie się świeżym, pachnącym chlebem jest pięknym symbolem wspólnoty, którą tworzymy.

zobacz archiwum wiadomości »

Dodawanie odpowiedzi wyłączone.